Openheid is liefde voor jezelf

 

heart verkleind heart verkleind heart verkleind

Ken je dat, dat je iemand iets wil zeggen, een collega, een vriend of vriendin of je geliefde, maar dat je je zo kwetsbaar voelt om het te zeggen?
Wat belet je open te zijn over jezelf en wat je ervaart naar een ander toe?

Openheid geeft beweging

Of het nu leuk is of niet, je open stellen brengt gevoelens omhoog. En dat kan heftig zijn. Maar jij bent je gevoelens niet. Wees ze gewaar. Laat ze door je heen stromen. Ervaar ze volledig en laat ze weer gaan.
Wat voel je in je lijf, en waar? Geef er geen betekenis aan!

Makkelijk gezegd ja. En toch werkt het zo. Dat weet jij ook. Zelf merk ik hoe dit weten met mijn hoofd in stapjes overgaat naar voelen en weten met mijn hart. Elke keer dat je oefent met de gevoelens die in jou in beweging komen, kom JIJ in beweging.

Liefde

Hoe kom jij in beweging? Kun jij jezelf werkelijk omarmen? Met al je eigenaardigheden, huilbuien, sleur, passiviteit, chaos, niet weten? Kun je jezelf juist in die momenten liefhebben?

Met liefde naar jezelf kijken en liefdevol met jezelf omgaan is de weg voor alles. Tja, alles, wat een statement. Ik geloof daarin. Inclusief een liefdevolle schop onder de kont! Jij bent het waard!

Bereidheid

Ben je bereid? Om jezelf te onderzoeken. Om je open te stellen. Om te delen.
Ik ben wel eens ‘te open’ geweest. Bleek dat mensen niets konden met mijn verhaal. Pijnlijk. Ik verwachtte door mijn openheid dat er een verbinding ontstond. Maar blijkbaar moet er eerst een verbinding zijn. Delen is een samenspel van openheid, vertrouwen, duidelijkheid, oprechtheid, eerlijkheid. En vooral voelen.

Je kunt open zijn zonder alles te vertellen. Of je heel open voelen en willen delen en toch de ‘juiste’ woorden niet kunnen vinden. Open zijn is een houding, een bereidheid om te delen.

Verantwoordelijkheid

Het is aan de ander hoe die reageert op jouw openheid. Het is mooi als diegene dat wat jij aangeeft, bij jou laat. Geef dat aan, het is jouw ervaring. Vraag de ander te luisteren zonder er iets mee te willen of te moeten. Openheid kan groeien in een sfeer zonder forceren en verwachtingen.
Je bent niet schuldig aan je gedachten en gevoelens! Neem wel verantwoordelijkheid voor je acties.

Schrijf je open!

Alles begint in jou. Alles wat je nodig hebt, is in jou aanwezig. Daarom is schrijven zo’n krachtig middel. Het lege papier voor je ontvangt je hersenspinsels met liefde.

Opdracht
Schrijf de volgende zinnen over en maak ze af. Zet voor elke zin een timer op 3 minuten. Blijf schrijven. Alles wat je schrijft is goed. Lees daarna de vier zinnen met aanvulling met aandacht hardop voor.

Openheid is voor mij…
Wat anderen niet weten….
Als ik heel eerlijk ben dan….
Om me open te stellen…

Opdracht
Vind je open zijn naar een bepaald persoon spannend? Schrijf eerst eens een brief. Alsof je het aan die persoon vertelt. Je zult zien dat je je gevoelens al schrijvende helderder krijgt. Neem je ruimte. Schrijf meer brieven als dat goed voelt. Je kunt een brief laten lezen, voorlezen, of in je eigen woorden een gesprek aangaan. Probeer het eens!

Lach ook om jezelf! Bekijk jezelf in het geheel. Speel met het schrijven. Leef!

Liefs,
Linda

Leave a Reply